FİZYOTERAPİ ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ NASIL AÇILACAK?

FİZYOTERAPİ ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ NASIL AÇILACAK?

FİZYOTERAPİST SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ SERBEST MESLEK İCRASI İÇİN YOL HARİTASI

EYÜP YÜCELİ

Bağımsız Denetçi, Mali Müşavir

eyuceli@hotmail.com

29 Mart 2025 Tarih ve 32856 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren  “SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ SERBEST MESLEK İCRASI HAKKINDA YÖNETMELİK”  kapsamında Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü mezunlarının FİZYOTERAPİ SERBEST MESLEK İCRASI için YOL HARİTASI

1-Ruhsat İşlemleri ;  

(SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ AÇMAK İÇİN BAŞVURUDA İSTENECEK BELGELER İÇİN TIKLAYINIZ)

(FİZYOTERAPİ) Özel Sağlık meslek hizmet birimi açabilecek kişiler;

Özel Sağlık meslek hizmet birimi, mesleklerini serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip  Fizyoterapist  tarafından açılır. Tüzel kişiler (ŞİRKETLER), Özel sağlık meslek hizmet birimi açamaz.

Aynı ünvana sahip en fazla üç FİZYOTERAPİST  müşterek ÖZEL sağlık meslek hizmet birimi açılabilir. Bu durumda her bir sağlık meslek mensubu için ayrı ruhsat belgesi düzenlenir. Her birinin sorumluluğu ayrıdır.

FİZYOTERAPİ ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ

Bu birimler için ruhsat başvurusu

-Sağlık meslek hizmet birimi açılabilmesi için ruhsat belgesi alınması zorunludur.

– Başvuru evrakında eksiklik veya uygunsuzluk bulunması halinde durum 10 iş günü içinde başvuru sahibine bildirilir ve eksiklik veya uygunsuzluğun giderilmesi için 30 iş günü süre verilir. Eksiklik veya uygunsuzluğun giderilmemesi halinde başvuru dosyası başvuru sahibine iade edilir.

– Başvuru evrakında eksiklik ve uygunsuzluk bulunmadığının tespiti halinde, müdürlükçe oluşturulacak komisyon tarafından, başvuru tarihinden itibaren en geç 30 iş günü içinde inceleme yapılır.

– Yapılan yerinde inceleme sonucunda eksiklik veya uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, tespit edilen eksiklik veya uygunsuzluklar başvuru sahibine bildirilir. Eksiklik veya uygunsuzluğun giderilmesi için 30 iş günü süre verilir. Eksikliğin veya uygunsuzluğun giderildiğinin başvuru sahibi tarafından müdürlüğe bildirilmesi üzerine yeniden yerinde inceleme yapılır.

– Yapılan incelemeler neticesinde, herhangi bir eksiklik ve uygunsuzluk olmadığının tespiti halinde ruhsat belgesi düzenlenir.

 

FİZYOTERAPİ ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ FİZİKİ STANDARTLAR

Bina durumu ;

(1) Müstakil binalarda veya binaların bağımsız bir bölümünde kurulabilir. Hastaların ve personelin kullandığı bütün alanlar uygun bir şekilde havalandırılır ve yeterli şekilde aydınlatılmaları sağlanır. Sıcaklığı uygun düzeyde tutmayı sağlayan ısıtma ve soğutma sistemleri ile iklimlendirilir.

Mekansal standartlar

(1) Sağlık meslek hizmet biriminde bulunması zorunlu asgari bölümler:

  1. a) en az 10 m2 olacak şekilde mesleki uygulamaların yapılacağı uygulama odası bulunur. Uygulama odası içinde lavabo bulunmalıdır.
  2. b) Uygulama odası dışında asgari 8 m2 bekleme salonu bulunur. Fazladan oluşturulacak her uygulama odası için bekleme salonuna 5 m2 ilave edilir.
  3. c) Bekleme salonuyla bağlantılı engelli kullanımına uygun tuvalet bulunur. Tuvaletlerin kapısı, dışarı doğru açılacak şekilde veya sürgülü olur.

(2) Her bir sağlık meslek mensubu için en fazla iki adet uygulama odası bulundurulabilir.

(3) EK-4’te yer alan tıbbi cihaz ve donanımın bulundurulması zorunludur.

(4 Tüm tıbbi cihazlar Sağlık Bakanlığı Ürün Takip Sistemine kayıtlı olmalıdır.

(5) Sağlık meslek hizmet birimlerinde ruhsat belgesi ile birlikte diplomaların ve çalışma belgelerinin görünür yerde asılması zorunludur.

(6) Yönetmelikte belirlenmiş asgari fiziki standartlara ilişkin ölçülerde %10’a kadar sapmalara izin verilir

FİZYOTERAPİ ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ

Personel Standartları

Sağlık meslek mensubunun görev ve sorumlulukları

– Sağlık meslek mensubunun görev ve sorumlulukları (YÖNETMELİK MADDE 12) Detaylara buradan ulaşabilirsiniz)

-Personel çalıştırılması ve çalışma belgesi düzenlenmesi sorumlulukları (YÖNETMELİK MADDE 13) Detaylara buradan ulaşabilirsiniz)

-Çalışma saatleri ve bildirim sorumlulukları (YÖNETMELİK MADDE 14) Detaylara buradan ulaşabilirsiniz)

-Kimlik kartı; (YÖNETMELİK MADDE 15) Detaylara buradan ulaşabilirsiniz)

FİZYOTERAPİ ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ

HİZMET STANDARTLARI

Çalışma esasları

  • Sağlıklı bireylere ve hastalara 1219 sayılı Kanunda ve 22/5/2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte yer alan sağlık meslek mensubunun mesleki yetkileriyle sınırlı olarak hizmet sunulur.

Fizyoterapist İş ve Görev Tanımları

  1. a) Sağlıklı bireylerde kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini artırmak için bireye özel fiziksel aktivite ve egzersiz programlarını planlar ve uygular.

 

  1. b) Hastalık durumlarında;

1)Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı tabibin veya uzmanlık eğitimleri sırasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon rotasyonu yapmış veya uzmanlık sonrasında ilgili dalın rotasyon süresi kadar fiziksel tıp ve rehabilitasyon eğitimi almış uzman tabiplerin kendi uzmanlık alanları ile ilgili teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli uygulamaları yapar.

2)Fizyoterapi programında belirlenen hedeflere ulaşabilmek için hastanın rol ve görevlerini tanımlar.

3)Fizyoterapi programı ve iyileşme süreci ile ilgili bilgileri kaydeder.

4)Koruyucu ve destekleyici rehabilitasyon cihaz ve teknolojilerinin kullanımı konusunda uzman tabiple birlikte, uygun ölçü ve özellikleri belirler, öneri geliştirir, hasta ve aileye eğitim verir.

5)Fizyoterapi sürecinde, uygulanan fizyoterapi programının hasta için uygun olmadığını veya programını sonlandırmak gerektiğini öngördüğü durumlarda ilgili tabibe görüşünü bildirir, tabibin programın uygulanmasında ısrar etmesi durumunda söz konusu programı, durumu kayıt altına alarak uygular.

6)Fizyoterapi programı için uygun olan teknolojik ekipmanı güvenli ve etkili bir şekilde kullanır, ortaya çıkabilecek istenmeyen etkileri ve komplikasyonları önlemek için gerekli önlemleri alır.

(2) Sağlık meslek hizmet biriminde, ilgili hekim tarafından tanısı konulan hasta bireylere yönelik sağlık hizmeti aşağıdaki koşullara uygun olarak sunulmak zorundadır:

  1. a) İlgili hekim tarafından tanısı konulmuş, tedavi planı veya reçetesi düzenlenmiş hasta sağlık meslek hizmet birimine başvurur.
  2. b) Hasta, sağlık meslek hizmet birimine başvurduğunda, hasta kimliği doğrulandıktan sonra sisteme kayıt işlemleri yapılır. Hasta bilgileri yalnızca giriş yapılan sağlık meslek hizmet biriminde görüntülenebilir, başka bir birime veya sisteme aktarım yapılamaz.
  3. c) Uygulamayı yapacak sağlık meslek mensubu reçete veya tedavi planının kontrolünü yapar, tedavi planının hizmetten faydalanana zarar vereceğini öngördüğü durumlarda uygulama yapmaz.

ç) Sağlık meslek mensubu, hastayı ve gerekmesi durumunda kanuni temsilcisini yapacağı işlem içeriği hakkında bilgilendirir.

  1. d) Her uygulama için bilgilendirilmiş rıza formu doldurularak bireyin yazılı rızası alınır.
  2. e) Sağlık meslek mensubu, yalnızca reçete veya tedavi planında yer alan işlemleri uygular ve yetkisi dışında bir uygulama yapamaz.
  3. f) Sağlık meslek mensubu uygulanan işlemleri detaylandıran bir kayıt oluşturur ve bu kayıtları ilgili mevzuata uygun şekilde saklar. Tedaviyi planlayan hekim, hastanın onayı doğrultusunda tedavi süreci kayıtlarını görebilir.

(3) Sağlık meslek hizmet biriminde hasta güvenliğini ve mahremiyetini sağlayacak şekilde sağlık hizmeti verilir.

(4) Sağlık meslek hizmet birimlerinde aşağıdaki durumlarda sağlık hizmeti sunulamaz:

  1. a) Hekim müdahalesi ve ileri seviye tıbbi donanım gerektiren durumlar.
  2. b) Hayati tehlike arz eden akut ve kronik durumlar.
  3. c) Sistemik enfeksiyon bulgusu gösteren durumlar.

ç) Yaralanma, travma veya anafilaktik reaksiyonlar gibi acil durumlarda ilkyardım dışındaki uygulamalar.

  1. d) Tıbbi teşhis gerektiren işlemler.
  2. e) Sağlık meslek mensubunun, yetki ve donanımı dışında olan her türlü tıbbi müdahale gerektiren durumlar.

(5) Sağlık meslek hizmet birimlerinde mesleğini serbest olarak icra eden sağlık meslek mensupları başka bir sağlık kuruluşunda çalışamaz.

FİZYOTERAPİ ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ

Tabela standardı

(1) Sağlık meslek hizmet biriminin tabelaları ile basılı ve elektronik ortam materyallerinde, Fizyoterapistin adı ve ünvanı dışında başka bir isim, meslek adı veya uzman ibaresi kullanılamaz.

(2) Bina dış tabelası 4 m2’den, bina giriş kapılarında yer alan tabela ise 40×60 cm’den büyük olamaz. Bina dış cephesinde yer alacak tabela dışında, her ne amaçla olursa olsun, başka yazı ve işaret yer alamaz.

(3) Dış tabelada “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ibaresi bulunur. “Özel” ibaresine diğer yazı büyüklüğünün yarısından az olmamak kaydıyla yer verilir.

(4) Dış tabelada en çok iki renk kullanılabilir. Tabela yazıları süslemesiz ve sade olarak düzenlenir.

(5) Her oda kapısında, kullanım amacını açıkça belirten bir iç tabela bulunur.

(6) Sağlık meslek hizmet birimleri; logo, tabela, yönlendirme levhaları, resmî belge formatları, kimlik kartları, bina iç ve dış görselleri, dijital platformlar ve kurumsal yazışmalarda Sağlık Bakanlığı Kurumsal Kimlik Kılavuzuna uygun olarak faaliyet gösterir.

SAĞLIK BAKANLIĞI KURUMSAL KİMLİK KILAVUZUNA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ)( https://www.saglik.gov.tr/TR-11484/kurumsal-kimlik-ve-logo.html )

(7) Sağlık meslek hizmet biriminin basılı ve elektronik ortam materyallerinde kişilerin yanlış algılaması ve karışıklığın önlenmesi amacıyla, hangi ilde olduğuna bakılmaksızın ülke genelindeki kamu sağlık kurum veya kuruluşlarını çağrıştıracak ifadeler kullanılamaz.

FİZYOTERAPİ ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ

Yasaklar ve Denetim

Yasaklar

(1) Bir sağlık meslek mensubu sadece bir sağlık meslek hizmet birimi açabilir. Ruhsata esas sağlık meslek hizmet biriminin bulunduğu bina haricinde, tamamen veya kısmen başka bir yer, sağlık meslek hizmet birimi veya şubesi olarak kullanılamaz.

(2) Sağlık meslek hizmet birimi bünyesinde, hiçbir surette başka amaca yönelik iş yeri bulunamaz. İçindeki bir bölüm, başka bir amaçla faaliyet göstermek üzere üçüncü kişilere kiralanamaz veya herhangi bir şekilde devredilemez.

(3) Sağlık meslek hizmet birimindeki herhangi bir bölüm ya da alan, amacı dışında veya yetkisi olmayan kişiler tarafından kullanılamaz.

(4) Mesleki yetki kapsamında kullanılan tıbbi malzeme listesi ve ilaç listesi haricinde hiçbir surette ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün, gıda takviyesi ve benzeri ürün bulundurulamaz ve satılamaz.

(5) Sağlık meslek hizmet biriminde, mesleki yetki kapsamı dışında ve kullanım amacı haricinde tıbbi cihaz, araç ve gereç bulundurulamaz.

(6) Sağlık meslek hizmet birimlerinde denetimlerde gösterilemeyecek oda, dolap, bölüm ve benzeri kapalı yer bulunamaz.

(7) Sağlık meslek hizmet birimlerinde yapılamayan tıbbi işlemlerle ilgili sağlık meslek hizmet birimine müracaat eden bireyler sağlık kuruluşlarına yönlendirilemez, bu amaçla herhangi bir anlaşma yapılamaz.

(8) Sağlık meslek hizmet birimine müracaat eden bireylerden tetkik ve tahlil yaptırması istenemez.

(9) Sağlık meslek mensupları, hiçbir surette kendi adlarına ruhsatlandırılmış sağlık meslek hizmet birimi olmaksızın danışmanlık, eğitim, koçluk veya başka isim altında sağlık hizmeti sunamaz.

(10) Sağlık meslek mensupları başka kurumlardan alınan ruhsat, yetki belgesi ve izinler ile sağlık hizmeti sunamaz.

Denetim

(1) Sağlık meslek hizmet birimleri; 17/11/2023 tarihli ve 32372 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Sağlık Tesislerinin Denetimi Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak EK-5’te yer alan Sağlık Meslek Hizmet Birimi Denetim, Sorgu ve İdari Yaptırım Formunda belirtilen kriterlere göre yılda en az bir kere olağan denetime tabi tutulur.

(2) Sağlık meslek hizmet birimlerinde sunulan sağlık hizmetinin Bakanlıkça belirlenmiş tıbbi endikasyonlara veya uygulamalara uygunluğunun tespiti amacıyla gerektiğinde denetim yapılır. Tıbbi endikasyon ve uygulama denetimi; hasta dosyası, elektronik kayıt sistemleri, tıbbi fotoğraf/video/ses kaydı, rapor ve diğer ilgili bilgi ve belgeler üzerinden, e-denetim sistemi kullanılarak veya yerinde yapılır.

(3) Tıbbi endikasyon ve uygulama denetimlerini yürütmek üzere Bakanlığa ait sağlık kurum ve kuruluşlarından veya üniversitelerden; konusunda uzman, tercihen akademisyenlerden, Bakanlık veya müdürlük onayı ile en az üç kişilik tıbbi endikasyon ve uygulama denetim komisyonu kurulur. Komisyonun görev ve yetkisi, ilgili sağlık hizmet sunum alanı ve belirlenen denetim süresi ile sınırlıdır. Denetimin süresi, görevlendirme onayının ilgililere tebliği tarihinden başlar ve sunulan denetim raporunun onaylanması ile sona erer.

(4) Yapılan denetimler esnasında sağlık meslek hizmet biriminde hastaların tedavisini olumsuz etkileyen, hizmetin devamı halinde hasta sağlığını ve güvenliğini tehlikeye sokan ve hizmetin gecikmeksizin derhal durdurulmasını gerektiren acil ve telafisi güç durumların ortaya çıkması ve bu durumun gerekçeleri de belirtilmek suretiyle denetim tespit tutanağı ile belgelenmesi kaydıyla eksiklik giderilinceye kadar sağlık meslek hizmet biriminin faaliyeti Bakanlığın kararı üzerine Valilikçe durdurulur.

Mevcut kuruluşların uyumu

29 Mart 2025 tarihten önce, sağlık meslek mensupları tarafından açılan ve muhtelif adlar altında faaliyet gösteren iş yerlerinin, en geç 3 ay içinde (29.6.2025 Tarihine kadar) bu Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilerek ruhsatlandırılması zorunludur.

-SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN EK5 DENETİM FORMU DOLDURULARAK İŞLEM SONA ERECEKTİR

Tüm değerli fizyoterapist meslek mensuplarına  faydalı olması dileğiyle sağlıcakla kalınız…

-SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ SERBEST MESLEK İCRASI HAKKINDA YÖNETMELİK için tıklayınız

İŞYERİ AÇMA/RUHSAT İŞLEMLERİ. İSTENEN BELGELER VE TÜM EKLERİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

****

BİLGİ: eyuceli@hotmail.com